Vandaag de dag zijn veel mensen bekend met het fenomeen carbidschieten. Oud en nieuw is de periode waarin dit veel gebeurt. Naast het gebruik van vuurwerk is carbidschieten een activiteit die in Nederland overal in het land plaatsvindt. De knal die volgt na het afsteken van een melkbus is door velen geliefd. Grote brokken carbid kopen en deze gebruiken is een traditie geworden, maar waar komt dit eigenlijk vandaan? In deze tekst wordt er gekeken naar de geschiedenis van het carbidschieten en waar we carbid nog meer kunnen vinden.
Wat houdt carbidschieten in?
In Nederland schieten mensen op veel plekken met carbid. Vooral de noordelijke en oostelijke provincies zijn fan van deze traditie. Daarnaast is carbidschieten in het zuiden en in België ook populair. Calciumcarbide is een andere naam voor carbid. Dit calciumcarbide bestaat uit een chemische verbinding tussen koolstof en calcium, vandaar de naam. Bij carbidschieten worden brokken carbid in een grote melkbus of soms in een blikje gedaan. Over de carbid wordt water of spuug toegevoegd. Door dit te doen komt er gas vrij. Dit gas is ethyn. Wanneer de hoeveelheid gas juist is, zal er door vuur een knal ontstaan. Dit schiet de deksel weg.
Wat is de oorsprong van deze traditie?
De precieze oorsprong van carbidschieten is natuurlijk lastig te traceren, maar het kan zijn dat de Germanen dit al deden. Carbid was toen nog niet ontdekt, maar de Germanen zorgden voor vuur en knallen. Zij deden dit tegen te boze geesten. Sinds de ontdekking van carbid wordt er in Nederland al in de 20e eeuw geschoten. Rond oud en nieuw werd het gedaan, maar ook tijdens trouwerijen en ander soort feesten kwam het voorbij. De intrede van carbid vond al plaats in de 19e eeuw. Het werd toen gebruikt voor auto- of fietslampen.
Andere mogelijkheden met carbid
Na de intrede van carbid werd het dus al gebruikt voor verlichting, maar er zijn ook andere toepassingen. Zo is het bestrijden van mollen ook mogelijk met carbid. Wanneer je brokken carbid combineert met water zal er een reactie ontstaan. Zoals eerder beschreven komt er dan gas vrij. Dit gas creëert een stank waar mollen niet van houden. Na het ruiken zullen zij besluiten om een andere plek te zoeken. Het is dus diervriendelijk, maar het is wel goed om te onthouden dat het in Nederland niet is toegestaan als bestrijdingsmiddel. Mollenvallen en ultrasone mollenverjagers zijn andere diervriendelijke bestrijders.
Het bewaren van jouw carbid
Wanneer je een grote hoeveelheid carbid hebt gekocht, wil je dit misschien niet in één keer gebruiken. In dat geval moet je het bewaren. Dat kan prima, maar daarvoor moet je wel een aantal zaken in de gaten houden. Carbid gaat zeker een aantal jaren goed mee als het goed afgesloten wordt. Pak bijvoorbeeld een sterk afsluitbaar blik. Zorg er daarnaast voor dat het niet in aanraking komt met vocht. Vermijd kamers zoals kelders. Dit soort vochtige omgevingen zijn slecht voor carbid. Wanneer je dit volgt zul je voor een aantal jaar kunnen genieten van jouw carbid.