Groen gras in de tuin is iets wat iedere gazoneigenaar graag wil. Maar het komt soms toch voor dat er bruine plekken ontstaan of onkruid tussen het gras gaat groeien. Hoe ga je dit tegen? In dit artikel vind je 3 tips om je gazon gezond te houden!

Maai het gras regelmatig

Regelmatig grasmaaien houdt het gazon gezond. In normale omstandigheden is een lengte van drie tot vijf centimeter het beste. Als het voor langere tijd droog is, kun je beter een lengte van vijf tot zeven centimeter aanhouden. Door het maaien krijgen alle grassprieten evenveel zonlicht binnen. Dit zorgt voor gezond gras. Wanneer je te weinig tijd hebt om het gras regelmatig te maaien, kun je overwegen een robot grasmaaier aan te schaffen. Deze houdt het hele gazon uit zichzelf bij. Zo hoef jij je niet in alle bochten te wringen om te maaien!

Voorkom onkruid

Gezond gras betekent geen onkruid. Onkruid en mos kunnen je gazon ernstig aantasten. Je kunt onkruid voorkomen door het gras goed te bemesten en maaien, maar ook door de bodem luchtig te houden. Zorg dat vuil op het gazon, zoals veel maairesten, bladeren of snoeiafval worden weggehaald. Dit kun je snel en makkelijk doen door middel van een bladblazer. Ook door gaatjes in de grond te prikken blijft de bodem luchtig. Een luchtige bodem bevordert de groei van grassprieten en voorkomt de ontwikkeling van mos en onkruid.

Bemest het gras

Om het gras goed te onderhouden, biedt bemesting veel hulp. Meststoffen zorgen voor een dikke en gezonde grasmat. Je kunt het beste twee keer per jaar mest uitstrooien: in het voorjaar en het najaar. In het voorjaar zorgt de mest ervoor dat het gras en frisgroen uit komt te zien en er nieuwe grassprieten gaan groeien. In het najaar zorgt de mest ervoor dat het gras de koude winterdagen doorkomt. De wortelontwikkeling wordt dan bevordert.