Nu de zomers steeds warmer worden, wordt het meer en meer een uitdaging om onze huizen koel te houden. Er is immers niets fijners dan na een lange, warme dag buiten thuiskomen in een koel en fris huis. Maar hoe zorg je er nu voor dat de warmte je woning niet binnendringt en ervoor zorgt dat het een sauna wordt binnen? In dit artikel geef ik je enkele tips.

Sluit je huis goed af

Hoewel het in de lente of in de herfst heerlijk kan zijn om je ramen even open te zetten en het lekker te laten luchten, is dat op hele warme dagen echt niet slim. Hou daarom je deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten op warme dagen, zodat je de warmte geen kans geeft om naar binnen te stromen. Wordt het ‘s avonds koeler, dan kun je de ramen wel even tegen elkaar open zetten. Hierdoor kan het even lekker doorluchten. Naast dat je de ramen en deuren het beste dicht kunt houden, is het ook goed om de ramen af te dekken vanaf de buitenkant. Doe dit niet zomaar met vuilniszakken of ander plastic, hierdoor kunnen de ramen beschadigen. Kies voor zonneschermen, die je overdag lekker naar beneden houdt.

Goede isolatie en een groen dak

Naast dat je je huis het beste zoveel mogelijk kunt afsluiten voor de warmte, zijn er nog andere maatregelen die je kunt nemen. Is jouw woning niet goed geïsoleerd? Dan zal het er in de zomer ook veel sneller warm worden (en in de winter sneller koud). Het is daarom slim om je isolatie eens goed te controleren en deze indien niet aanwezig te laten plaatsen. Daarnaast komt er ook veel warmte via het dak, zeker als je een plat dak hebt. Om deze warmte buiten te houden en direct iets goeds voor de natuur te doen, kun je kiezen voor een groen dak. Dit zijn planten die je op je dak plaatst, welke zorgen voor verkoeling. 

Airconditioning in plaats van ventilatoren

Bij warm weer kan het heerlijk zijn om de ventilator aan te zetten, en dan het liefst zo dicht mogelijk bij je. Een ventilator is echter alleen maar een apparaat dat de lucht laat stromen, waardoor het heel plaatselijk en tijdelijk wat koeler aanvoelt. Het echt afkoelen van een ruimte doet een ventilator niet. Hiervoor heb je echt een airco nodig. Dit is zeker tegenwoordig geen overbodige luxe meer. Wil jij graag een airco laten installeren? Kijk dan eens hier: https://www.nijmeijerkoelt.nl/.