‍Er wordt tegenwoordig veel gesproken over duurzaamheid, maar wat betekent dat voor de gemiddelde huiseigenaar? Wat kunnen we als individu doen om onze huizen duurzamer te maken? Als je bent zoals de meeste mensen, besteed jij normaliter waarschijnlijk niet veel tijd aan het nadenken over de duurzaamheid van uw huis. Maar nu de energieprijzen het dak uit rijzen en je het daadwerkelijk gaat merken aan je portemonnee, is het tijd om daar wel een keer goed over na te denken. In dit artikel help ik je een handje op weg met het verduurzamen van je huis.

Ken je huidige situatie

Je hoort tegenwoordig veel manieren waarop je zou kunnen verduurzamen, maar niet voor ieder huis en ieder huishouden gelden dezelfde manieren. Het kan namelijk best zo zijn dat jouw woning van zichzelf al heel duurzaam is en dat jij enkel aan je gedragspatroon nog veranderingen aan kunt brengen, maar het kan ook zo zijn dat je woning totaal niet duurzaam is. Het is daarom goed om eerst goed te kijken naar wat jouw huidige situatie is. Maak een overzicht van de elementen die invloed kunnen hebben op jouw duurzaamheid en maak daarnaast een overzicht van je kosten. Hierdoor weet jij precies hoe je ervoor staat. 

Hoe zit het met jou? Hoe kun jij duurzamer zijn?

Nu je weet hoe jij er als individu/huishouden voor staat, kun je nadenken over manieren waarop jij duurzamer kunt zijn. Hiervoor zijn veel manieren, maar ook hier geldt dat het persoonlijk is wat voor jou werkt. De één laat zijn hele huis ombouwen van vloerverwarming tot zonnepanelen, terwijl de ander het bij zichzelf zoekt en minder lang gaat douchen. Het is aan jou om uit te zoeken wat er voor jou werkt en hoe dat in relatie staat tot je rekening. Bedenk daarom bij iedere stap of het de investering waard is. Wil je bijvoorbeeld kunststof kozijnen in Meppel? Dan is dat een flinke investering, maar het zorgt er wel voor dat je woning beter geïsoleerd is. 

Je gedrag verduurzamen

Los van alle dingen in huis kun je ook een heleboel betekenen door je gedrag te verduurzamen. Douche jij normaal gesproken erg uitgebreid en kan de kraan voor jou niet warm genoeg? Probeer hem dan toch eens iets kouder te zetten en iets korter te douchen, of zet de douche uit als je conditioner aan het inwerken is. Kook jij op gas? In plaats van meteen een elektrische kookplaat te kopen, kun je ook kleine dingen elektrisch maken. Denk hierbij aan het vooraf koken van het water voor je groentes in de waterkoker, zodat dit niet eerst op het vuur hoeft op te warmen. Denk ook aan het verwijderen van stekkers uit stopcontacten en het uitdoen van de lichten als je er niet bent. En niet te vergeten, de verwarming. Trek eens wat vaker een lekkere trui uit de kast of pak een dekentje en steek kaarsen aan in plaats van op de eerste koude dag meteen de kachel hoog aan te zetten. 

Met deze kleine veranderingen zul je waarschijnlijk al snel verbetering zien in je rekening, het is in ieder geval goed om je verbruik in de gaten te houden en te blijven kijken waar je op kunt besparen.