Als je van plan bent om een project op touw te zetten, dan zal je toch met enkele belangrijke parameters rekening moeten houden. Je zal op dat vlak een beetje in het hoofd van de koper moeten kijken om geen mal figuur te slaan. We zetten 5 praktische tips op een rijtje waar een koper zoal belang aan hecht bij het opstarten van de onderhandelingen. Hou deze praktijkgerichte info in het achterhoofd om snel een huis te verkopen in Flevoland tot een goed einde te brengen.

Tip 1: Zoek naar het financiële budget

Voor dat je aan een zoektocht begint zal je eerst moeten achterhalen over welke financiële middelen de potentiële koper beschikt. Als je op een slinkse manier erachter komt hoeveel de mogelijke kandidaat als budget heeft, kan je na verloop van tijd de prijs laten zakken naar het vooropgestelde bodembedrag dat je voor ogen had. Op die manier ga je teleurstellingen voorkomen.

Tip 2: Zet de belangrijkste troeven van het huis in de verf

Zorg dat je een lijstje klaar hebt liggen met de eisen en woonwensen van de koper. Kopers gaan over het algemeen verschillende woningtypes bekijken in dezelfde prijsklasse. Het is daarom belangrijk dat je met een op voorhand goed voorbereide checklist de belangrijkste troefkaarten uitspeelt. Denk maar op het eerste zicht aan de wandelafstand naar een schooltje in de buurt, de zonuren in de tuin of de aanwezigheid van een autostandplaats.

Tip 3: De huizenmarkt groeit gestaag

Een huis verkopen is een emotioneel proces, zowel voor de verkoper als voor de koper. Rationele beslissingen worden niet van vandaag op morgen genomen. Het geduld wordt vaak op de proef gesteld. Belangrijk is dat je vooral niet te overhaast te werk gaat.

Tip 4: Het gesprek afronden met positieve eigenschappen

Net zoals de eerder beschreven checklist, kan je ter afronding van het kennismakingsgesprek de positieve eigenschappen van het huis beklemtonen en de eventuele mogelijkheden in de toekomst als verkooppraatje nog eens extra benadrukken. Denk maar aan de uitbreiding van een veranda bijvoorbeeld.

Tip 5: De makelaar als tussenpersoon

Weet je uiteindelijk niet heel goed hoe je onderhandelingen moet voeren of twijfel je aan de vraagprijs voor het huis? Dan kan je altijd een makelaar als bondgenoot inschakelen. Een makelaar behartigt de belangen, zowel voor de koper als de verkoper. Zorg voor een makelaar die aangesloten is bij de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars.