Kleur brengt leven in een interieur. Het verbouwen van je woning een uitgelezen mogelijkheid om voor een nieuwe uitstraling te kiezen. Maar je kunt natuurlijk ook een neutrale ruimte eens opfrissen. Hoe gebruik je kleuren optimaal in jouw woning? We geven een aantal tips die je meteen kunt inzetten.

Kleur bepaalt de stemming

De kleur van een ruimte heeft veel invloed op de algehele stemming van een kamer. Zachte en lichte kleuren zorgen voor ontspanning en kalmte, terwijl fellere en donkere paletten zorgen voor activiteit en opwinding. Veel mensen kiezen daarom in de badkamer voor een witte of lichte kleur, terwijl de studeerkamer een actief tintje krijgt. Houd bij het bepalen van de kleur rekening met het doel van een kamer.

Test de 60-30-10 regel

De kleuren in een ruimte horen in balans te zijn. Je kunt dat bereiken door de 60-30-10 regel te gebruiken. Pas de primaire of basiskleur in ongeveer 60% van de ruimte toe, dit zijn alle belangrijke oppervlaktes als muren, plafonds en de vloer. Het secundaire kleurenpallet gebruik je dan voor ongeveer 30%: pas het toe bij het meubilair en het textiel. Ten slotte houd je 10% over, welke je kunt gebruiken om een kleine accessoire met een specifieke kleur te kiezen. Denk aan een lamp, een kussen of een opvallend kunstwerk.

Kies voor subtiele kleuren

Als je van tevoren goed nadenkt over de kleuren in je huis, kun je bijna niet teveel variaties gebruiken. Maar kies dan wel vooral voor subtiele kleuren: zo voorkom je dat ruimtes erg druk aanvoelen. Koele pasteltinten creëren een ontspannen sfeer: lichtblauw en groen zorgen voor rust en ontspanning. Ook lichte, aardse kleuren hebben een kalmerende effect. Een ruimte met subtiele kleuren heeft ook een uitnodigend effect: je zult merken dat gasten langer gebruik maken van de kamer. Kies aanvullend voor natuurlijke texturen en verschillende planten om de ontspannende sfeer te benadrukken.

Beperk de hoeveelheid felle kleuren

Het aanbrengen van een felle kleur is een goede manier om een statement te maken. Je kunt ook echt impact maken in een ruimte door te kiezen voor uitgesproken kleuren. En je hoeft niet direct op de muur te schilderen: kies voor een accessoire met een uitgesproken kleur als je de uitwerking eerst wilt testen. Zo fleur je de ruimte op en heb je nog allerlei mogelijkheden om de uiteindelijke kleurencombinaties aan te passen.

Ga voor complementaire kleuren

Het gebruik van complementaire kleuren is een aanwinst voor elke ruimte. Combineer zachtblauw met een vanilleachtige kleur om een ontspannen stemming te creëren. Maar je kunt nog verder gaan met complementaire kleuren. Het kleurenwiel geeft je zoveel verschillende mogelijkheden dat het ook interessant is om 3 of zelfs 4 aangrenzende kleuren te gebruiken voor de ideale uitwerking in je ruimte. In dat geval kan het raadzaam zijn om professioneel interieuradvies aan te vragen. Je kunt op het internet natuurlijk al wel tal van interessante voorbeelden vinden.