Op financieel gebied zul je gemerkt hebben dat je de prijzen de afgelopen tijd enorm gestegen zijn. Dit geldt niet alleen voor onze boodschappen, de prijzen voor gas en elektriciteit zijn ook enorm gestegen. Het kan dan ook geen kwaad om ernaar te streven om wat te bezuinigen. We hebben drie handige tips voor je op een rijtje gezet om het energiegebruik in huis te beperken. Zo kun je al met al van tientallen tot honderden euro’s per jaar besparen.

Inzicht in stroomverbruik

Ten eerste, is het van groot belang dat je op de hoogte bent van je huidige energieverbruik. Met behulp van een energiemeter kun je op de hoogte blijven van het verbruik van de verschillende apparaten, dit is ook mogelijk wanneer je gebruik maakt van een stroomtrafo. Wanneer je op de hoogte bent van je energieverbruik, kun je erachter komen welke apparaten en welke andere gewoontes het meeste energie verbruiken. Vervolgens kun je bekijken op welke aspecten je zou kunnen besparen.

Voorkom sluipverbruik

In veel huishoudens is er sprake van sluipverbruik. Dit is het verbruik van energie wanneer de apparaten op standby staan. Denk bijvoorbeeld aan het rode lichtje dat schijnt terwijl het TV scherm wel uit is. De meeste apparaten hebben een standby stand. Dit is niet erg, maar dit kan er al met al wel voor zorgen onnodig energieverbruik. We raden je dan ook aan om de stekker van ieder apparaat alleen in het stopcontact te steken wanneer je een apparaat daadwerkelijk gebruikt. Dit betekent echter wel dat je iedere keer de stekker in het stopcontact moet steken, dit kan voor enige frustratie zorgen. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van stekkerdozen die een aan- en uitschakelaar hebben. Dit is kost veel minder moeite en zo weet je zeker dat je geen onnodige energie verbruikt.

Betrek het hele gezin bij het besparen!

De laatste tip is om het hele gezin te betrekken bij deze nieuwe uitdaging. In een groot huishouden is het van belang dat iedereen goed zijn of haar best doet. Zo kun zou je de kinderen ook bij dit proces kunnen betrekken. Maak er bijvoorbeeld een wedstrijdje van om zo snel mogelijk te douchen of daag kinderen op een andere manier uit, ga bijvoorbeeld eens met de trein. Zo leren ze dat het belangrijk is om verantwoord om te gaan met energie en hoef jij het niet alleen te doen.