Een burenruzie, niemand die dat wil. Maar wanneer er een conflict met de buren is om welke reden ook dan is het wel heel erg fijn dat je daar de juiste begeleiding bij krijgt. Wanneer het zover komt dat er naar de rechter gestapt wordt dan wil je daar ook graag de juiste begeleiding bij hebben.

Rechtsbijstandverzekering voor een burenruzie

Wanneer je bij een rechtsbijstandverzekering de module hebt ingesteld van wonen, dan ben je tijdens een burenruzie ervan verzekerd dan je de juiste hulp kunt krijgen zoals mediation. Deze hulp is vaak pas aan de orde wanneer je er samen met de buren echt niet meer uit kan komen en al van allerlei dingen hebt geprobeerd om het op te lossen.

Het oplossen van de burenruzie

De beste oplossing om een burenruzie op te lossen is, om er samen uit te komen door middel van duidelijke afspraken bijvoorbeeld. Helaas lijkt dat veel simpelere dan het in de praktijk vaak is. Tegenwoordig zijn er heel erg veel burenruzies waarbij juridische hulp bij nodig is. Deze juridische hulp bij burenruzie kan worden opgevangen door een rechtsbijstandsverzekering. Kijk daarom of jouw rechtsbijstandverzekering daar ook dekking over geeft. Het spreekt voor zich dat wanneer je al een geschil hebt dat je dan niet ineens daar nog eens voor kan verzekeren. Er is dan geen dekking voor dat geschil wat er met de buren al langer is dan dat je de verzekering afgesloten hebt.

Neem nooit overhaaste beslissingen maar vraag om bedenktijd wanneer je in gesprek met de buren. Zorg er ook voor dat je alle bewijsmaterialen bewaard zoals appjes, mails en andere contactmogelijkheden. Een discussie opstarten ook zeker geen optie. Wanneer er afspraken zijn zet deze op papier zodat het werkt als een soort contract.

Het oplossen van een burenruzie met rechtsbijstandverzekering

Is er echt geen uitkomen aan met je buren dan kan je de rechtsbijstandverzekering inschakelen. De jurist gaat bemiddelen met de buren en geeft advies over stappen die er genomen kunnen worden. Het meest uiterlijke geval is een rechtszaak. Kijk goed naar je rechtsbijstandverzekering of buren ruzie onder de basispakket valt of dat je echt een module moet afsluiten voor burenruzie. Dit kan alleen niet als het conflict er al is want dan dekt het dat niet.

Naar de rechter om een burenruzie

Wanneer er alles gedaan is om het probleem op te lossen met de buren en er gewoon geen andere uitweg is dan de civiele rechter, dan is dat echt de laatste stap die er genomen kan worden. Het is wel zo dat er griffiekosten betaald moeten worden. De rechter gaat zich dan over de zaak verdiepen en bepaalt of de buren de wet hebben overtreden. Het kan zijn dat de rechter dan de buren een verbod of wat anders oplegt.

Voor de rechter dus ingeschakeld wordt moet er echt wel alles aan gedaan zijn. Een melding bij de verhuurder, de gemeente, politie en buurtbemiddelaar moet zeker gedaan zijn.