Bij werken op hoogte denk je er vast meteen aan hoe gevaarlijk dit is, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Dit komt omdat er een enorm verschil zit tussen direct en indirect valgevaar. Onafhankelijk van wat voor soort valgevaar het is, is valbeveiliging nodig vanaf de 2.5 meter werkhoogte. Bij direct valgevaar moet je denken aan het werken op een schuin dak waar zonnepanelen worden geïnstalleerd. Bij dit soort werkzaamheden is er direct valgevaar en kan valbeveiliging al verplicht zijn onder de 2.5 meter werkhoogte.

Bij valbeveiliging moet je voornamelijk denken aan een harnas en veiligheidslijn van Kedge. Maar er zijn ook nog andere manieren om valbescherming in te voeren zoals bijvoorbeeld een positioneringslijn. Dit laatste wordt gebruikt bij indirect valgevaar, terwijl een veiligheidsharnas juist voornamelijk wordt gebruikt bij direct valgevaar. 

Wat is een positioneringslijn

Nu vraag je je misschien af wat een positioneringslijn is. Zoals eerder beschreven wordt deze vorm van valbeveiliging voornamelijk gebruikt bij indirect valgevaar. Hierbij moet je denken aan een plat oppervlak op een bepaalde hoogte. Jouw werkzaamheden hoeven alleen maar in het midden van het oppervlak uitgevoerd te worden en in principe is er dus geen valgevaar. Omdat je toch boven die 2.5 meter zit moet je valbescherming hebben. Een positioneringslijn helpt hierbij. Deze zorgt er namelijk voor dat je binnen je werkgebied blijft waardoor je niet in de buurt van de rand kan komen. Je moet hierbij wel bedenken dat deze lijn dus niet gemaakt is om vallen op te vangen.

Wat is een veiligheidslijn

Een veiligheidslijn is juist wel gemaakt om de klap van een val op te vangen. Dit doet de lijn door gebruik van een demper wat de klap verlicht. Een veiligheidslijn wordt bevestigt aan het harnas dat je draagt en aan een anker op de hoogte waar je op werkt. Mocht je vallen, dan blijf je door de veiligheidslijn als het ware aan het gebouw hangen in plaats van volledig naar beneden te vallen. Deze veiligheidsharnassen en veiligheidslijnen zijn in een hoop verschillende soorten verkrijgbaar afhankelijk van het werk waar ze voor gebruikt worden. Zo heeft bijvoorbeeld het harnas dat gebruikt kan worden voor steigerbouw padding in de schouders zitten waardoor er makkelijk iets op de schouders gedragen kan worden.